Image and video hosting by TinyPic Hvordan takle depresjon (IselinRenee) hits

Hvordan takle depresjon

De som sliter med depresjon vet hvor slitsomt og vanskelig det er. Jeg har selv slitt med depresjon i over 10 år, og har endelig blitt mye bedre. Derfor tenkte jeg å dele noen tips med dere som har funket for meg, og forhåpentligvis kan hjelpe noen andre også.

♥ Få nok søvn. Det å ligge våken hele natten og tenke er det verste man kan gjøre når man sliter psykisk. Man blir liggende å tenke i mørket, alene i mange timer, og for meg er det i hvert fall svært sjelden at tankene som kommer er positive. Det å fikse døgnrytmen kan være vanskelig, men dette punktet er utrolig viktig! Selv psykisk friske mennesker blir ustabile når de går lenge uten søvn, så da kan man bare tenke seg hvor ille det blir for oss som sliter ekstra fra før. Et tips for å få til dette er å sette klokken til å ringe tidlig på morgenen (feks kl. 7-8) og gå til sengs rundt 23-tiden. Første natten sovner du kanskje ikke før 4-tiden? Stå opp når klokken ringer likevel. Uansett hvor trøtt du er så ikke sov om dagen. Hold deg våken helt til kl. 23 på kvelden, som regel vil du sovne litt tidligere fordi du er så trøtt. Sånn fortsetter du til døgnrytmen er normal

♥ Få i deg nok mat og drikke. Når man ikke får nok væske og næring vil ikke kroppen og hjernen funke optimalt, og man blir slapp og sliten. Når kroppen din ikke har det bra så vil ikke du føle deg bra heller. Så drikk nok vann i løpet av dagen og spis regelmessig. Prøv å spise sunt også så kroppen får i seg alt av vitaminer og mineraler. Ta gjerne kosttilskudd.

♥ Vær sosial. Det å sitte hjemme alene hele dagen gir deg masse tid til å tenke, og som regel er tankene som kommer ikke særlig hyggelige. Prøv å komme deg ut hver dag, eller i hvert fall så ofte du klarer. Gå en tur og hør på musikk, dra til venner, gå på et kjøpesenter, sitt på en kafé eller noe annet du liker. Det er kanskje vanskelig og slitsomt i begynnelsen, men det blir lettere og du vil føle deg bedre etter hvert. 

 
Stopp vonde tanker i tide. Det kan være vanskelig å stoppe de vonde tankene som tar over, og jo lenger man venter desto verre blir det. Så når du føler depresjonen nærme seg, prøv å gjøre noe som gir deg godt humør. Det kan være å sette på litt musikk, ringe en venn/venninne, se en morsom film, se en barnefilm du har gode minner fra da du var liten, lage deg litt te, gå en tur osv... Prøv å ikke la den vonde følelsen ta over.

Ha noen å snakke med. Det er godt å ha noen å prate med, enten det er en psykolog, en venn eller noen i familien. Det å dele tankene sine med noen kan virkelig gi deg perspektiv, og hvis du ikke ser en løsning selv så kan det hjelpe å få en annen persons syn på saken. Prat med noen du stoler på og føler deg trygg på, noen som er forståelsesfull. 

♥ Det er lov å ha dårlige dager. Hvis du gjør fremskritt og plutselig får en dårlig dag, så vit at dette er helt normalt. Det betyr ikke at du må begynne på nytt, eller at alt er bortkastet. Livet består av gode og dårlige dager, og det er helt greit om du får en dag der du ikke klarer å hjelpe deg selv opp. Prøv å tenke at det vil gå over igjen, du har gjort stor fremgang, og det er lov å bli sliten og føle at man vil gi opp så lenge man ikke gir opp permanent. 

♥ Belønn deg selv. Når du har fulgt punktene (eller andre ting som hjelper deg) unn deg noe spesielt. Enten det er en kopp te og en film, kose deg under teppet med en bok, gå til frisøren eller gå på spa. Du har vært flink og fortjener en belønning!

♥ Fokuser på det positive. Ikke tenk for mye på alt som er negativt, det vil ikke føre til noe godt. Prøv å finne de positive tingene i hverdagen, uansett hvor små de måtte være. Lag gjerne en liste i løpet av dagen om alle tingene som har skjedd som du setter pris på. Det kan være noe så lite som "jeg lagde meg en stor kopp te og så på favorittfilmen min".

♥ Ha noe fast å gå til. Det å ha en jobb, en fritidsaktivitet eller noe annet som man går til fast kan gjøre underverker for psyken. Selv om man kanskje ikke alltid har lyst til å stå opp tidlig og dra på jobb så er det et viktig skritt i riktig retning. Man er som regel mer sosial, man sitter ikke alene hjemme og tenker, man får bedre selvfølelse av å faktisk gjøre noe nyttig og man setter mer pris på helger og andre fridager. Det å være hjemme kan noen ganger føles som et fengsel hvis man ikke gjør noe annet, men det å komme hjem etter en slitsom arbeidsdag føles deilig. Da nyter man det å slappe av på en helt annen måte.

♥ Hjelp deg selv ved å hjelpe andre. Det å gjøre noe bra for andre gir en veldig god følelse, jeg føler meg i hvert fall bra når jeg kan gjøre noe for å hjelpe de jeg er glad i. De fleste har behov for å prate innimellom, alle har vanskelige perioder. Kanskje noen du har pratet med og som har hjulpet deg faktisk trenger din hjelp tilbake. Da kan dere hjelpe hverandre fremover, støtte hverandre når det trengs.

Jeg håper disse punktene kan hjelpe noen der ute som ikke har det så bra, de har i hvert fall hjulpet meg mye.  Det er viktig å huske på at du ikke er alene om dette, mange føler akkurat det samme som deg. Vi lever i en verden hvor det er strenge krav til hvordan man skal oppføre seg, hva man skal bli, hvordan man skal se ut og hva man skal oppnå. For meg høres det ikke så rart ut at mange av oss blir nervøse og deprimerte. Men husk på at du er perfekt akkurat som du er!

  ~Har dere noen erfaring med depresjon? Og har dere noen tips til hvordan man kan takle det?
 

 

 
 
 

  61 kommentarer i "Hvordan takle depresjon"

Postet av: InspoTaTo
Knallbra skrevet!

STÅENDE APPLAUS for deg ^^
05.04.2015, 21:46
URL: http://inspotato.blogg.no
Postet av: Diehn
Veldig bra skrevet :)

Ha en fortsatt fin kveld :)
05.04.2015, 21:48
Postet av: ewymarie
Du er flink til å reflektere. Modig gjort å være så åpen om det og dele tankene dine om temaet.
05.04.2015, 21:53
URL: http://ewymarie.blogg.no
Postet av: littavkobling.blogg.no
Her har nok mange noe å lære! Bra skrevet:)
05.04.2015, 21:54
URL: http://littavkobling.blogg.no
Postet av: cheerchrissy.blogg.no
mange gode tips her, sikkert mange som får bruk for disse tipsene!
05.04.2015, 22:00
URL: http://cheerchrissy.blogg.no
Postet av: spisogspar
Veldig bra skrevet! Takk for tips! :-)
05.04.2015, 22:01
URL: http://spisogspar.blogg.no
Postet av: ElasFoto
Fint/Bra skrevet Iselin! :)

Ha ei fin påske videre!
05.04.2015, 22:06
URL: http://elasfoto.blogg.no
Postet av: Egeo
Her var mange gode tips, jeg har selv slitt mye med depresjon i mange år. Jeg sliter fremdeles, men det er mye bedre. Det som hjelper meg mye er å faktisk stå opp selv om jeg ikke har lyst, lage faste rutiner, sette opp en timeplan for uken med når jeg skal alt fra å rydde til å handle og dusje. Jeg merker rutiner er alfa omega. Med en gang jeg bryter disse er det lettere å falle inni gamle spor. Jeg har også en del hobbyer som hjelper. Det er godt å gjøre noe kreativt.
05.04.2015, 22:07
URL: http://www.egeo.blogg.no
Postet av: martejohanness1
bra skrevet :)
05.04.2015, 22:32
URL: http://martejohanness1.blogg.no
Postet av: Stein R. Hagen
Sterkt, Iselin

Ha en fin kveld videre
05.04.2015, 23:01
URL: http://steinhagen.blogg.no
Postet av: Madeleine
fine tips =) jeg har depresjon og angst selv
06.04.2015, 00:18
URL: http://www.tiggerlilly.blogg.no
Postet av: kristinerosok
Kjempefint innlegg med mange flotte råd og tips!

Ha en fin kveld :)
06.04.2015, 00:31
URL: http://kristinerosok.blogg.no
Postet av: Frida Nathalie Torgersen Norseth
Masse bra tips! Har slitt med depresjon og angst en god stund nå.
06.04.2015, 00:52
URL: http://fridatorgersen.blogg.no
Postet av: maiken
Så fint av deg å dele disse rådene. som du sikkert vet finnes det både mild, moderat og alvorlig depresjon . Så man har litt ulikt utgangspunkt. Men supert at du tar dette opp, det er svært mange som lider av depresjon i en eller annen form, og det trengs fremdeles snakkes om, mye.
06.04.2015, 03:03
URL: http://www.maikensnattblogg.blogg.no
Postet av: hverdagslivmedgud
Jeg har ikke vært plaget mye med det, men jeg har hatt tøffe vanskelige perioder og tipsene du har gitt har jeg også gjort til å få mine tanker til å være positive pluss troen min til Gud.

Jeg synes det er bra at du inspirerer andre med dine erfaringer. Det gjør godt.

Ha en fin dag til deg!
06.04.2015, 08:34
URL: http://hverdagslivmedgud.blogg.no
Postet av: nokenmamma
Så mange gode tips, og jeg er sikker på at det er mange andre som setter pris på og får bruk for at du deler dine erfaringer på hva som virker for deg! :-)
06.04.2015, 12:26
URL: http://nokenmamma.blogg.no/
Postet av: tefbb
Japp.. Jeg har slitt med tanker og vonde følelser siden barndommen, slitt med meg selv så lenge jeg kan huske.. Og nei, det er ikke godt, og vil helst at ingen andre skal oppleve dette.
06.04.2015, 12:36
URL: http://tefbb.blogg.no
Postet av: Charlene
kjempefint innlegg Iselin!!! :D har selv hatt diagnosen Bipolar type 2 i over ti år, så vet så godt hva du snakker om ;) kunne ikke vært mer enig i alle tipsene ;) Håper du får en fantastisk dag ;)
06.04.2015, 12:40
URL: http://alternativelifestyle.blogg.no/
Postet av: Charlene N. Nedrum
kjempefint innlegg Iselin!!! :D har selv hatt diagnosen Bipolar type 2 i over ti år, så vet så godt hva du snakker om ;) kunne ikke vært mer enig i alle tipsene ;) Håper du får en fantastisk dag ;)
06.04.2015, 12:42
URL: http://weheartforfashion.blogg.no
Postet av: Marta Alise
Dette ante jeg ikke. Så fint at du deler <3
06.04.2015, 14:11
URL: http://martaalise.blogg.no
Postet av: lise lindblom
Kjempegode tips :)
06.04.2015, 14:15
URL: http://lis3lindblom.blogg.no/
Postet av: helenebraathu
Dette var et veldig bra innlegg! Jeg har selv ingen erfaring med depresjon, men går helsefag så lærer jo litt der. Det nermeste ejg kommer til depresjon er vel å bare føle seg veldig deppa, noe som er slitsom og tung men ikke i nærheten av hvordan depresjon faktisk er.
06.04.2015, 18:26
URL: http://helenebraathu.blogg.no
Postet av: Ritamarita - Strekk deg mot dine drømmer,og du blir en vinner !
Veldig bra skrevet !! :-)

Ønsker deg en fin kveld<3
06.04.2015, 18:35
URL: http://ritamarita.blogg.no/
Postet av: tohellwithperfection
bra skrevet og gode tips :)

Pleier å gjøre flere av tipsene over når jeg ikke føler meg helt topp.
06.04.2015, 19:00
URL: http://tohellwithperfection.blogg.no
Postet av: lykkebobla
Veldig fint innlegg - fint at du vil dele dette for å hjelpe andre :)
06.04.2015, 19:43
URL: http://lykkebobla.blogg.no
Postet av: Stine
Utrolig fint og bra innlegg, jeg er sikker på at det vil hjelpe mennesker som sliter med depresjon :)
06.04.2015, 20:47
URL: http://sma97.blogg.no
Postet av: Nikita <3
<3
06.04.2015, 21:26
URL: http://nbt.blogg.no
Postet av: Camilla
Veldig fint og viktig innlegg. :) Depresjon er virkelig noe av det verste. Gode tips! :) Har selv merket at en del av dem kan gjøre ting litt bedre.
06.04.2015, 22:49
URL: http://www.cdidriksen.femelle.no
Postet av: frodith
Veldig smart det med å komme seg UT :-) Det vil også gjøre at tankene stopper litt lettere :-) Å bli sittende inne med masse dårlige tanker er ikke lurt hvertfall. Ha en fin dag <3
07.04.2015, 09:55
URL: http://frodith.blogg.no
Postet av: Vilde
Dette er ikke noe jeg sliter med, men det er supert at du gir slike tips, ettersom dette absolutt er aktuelt i dagens samfunn <3
07.04.2015, 11:30
URL: http://f4shi0n.blogg.no
Postet av: Cindy
gode tips!
07.04.2015, 13:33
URL: http://cindyllb.blogg.no
Postet av: Little Miss Sunshine
Jeg har heldigvis ikke opplevd depresjoner selv, men ut i fra hvordan jeg forstår det er det veldig gode punkter du har kommet med her. Fint innlegg! :-)
07.04.2015, 15:52
URL: http://juliebettina.blogg.no
Postet av: Dips
Veldig fint innlegg! Gode råd, stå på videre :)
07.04.2015, 21:35
URL: http://dips.blogg.no
Postet av: Silje S. Lopez
Veldig fint innlegg Iselin, sliter selv med depresjon. Så føler med deg <3
08.04.2015, 11:49
URL: http://www.misslopez.blogg.no
Postet av: Ida Tonning
Det var veldig fint skrevet. Jeg har selv slitet og sliter også enda med deprisjoner (Bare ikke like mye) og tipsene over var veldig fine og det er noe som funker for meg :)
08.04.2015, 15:48
URL: http://idakt.blogg.no
Postet av: Juliane Marie Aas
Utrolig bra skrevet! Ønsker deg en flott uke videre :)
08.04.2015, 16:42
URL: http://www.julianeaas.blogg.no
Postet av: thea elversøe
Mange gode punkter!
08.04.2015, 16:59
URL: http://theasoe.blogg.no/
Postet av: Renate
De fleste har vært igjennom depresjoner, og er i depresjon, så det er godt og lese så mange gode tips :D
08.04.2015, 18:38
URL: http://smilespreads.blogg.no/
Postet av: Nora Piscopo
Utrolig bra skrevet!
08.04.2015, 21:07
URL: http://piscopon.blogg.no
Postet av: Silje Eriksen
Veldig gode tips som folk i lignende situasjon kan dra nytte av, tøft gjort av deg å skrive om dette! Stå på :-)
08.04.2015, 21:20
URL: http://smad.blogg.no
Postet av: voiceofmartine'
Har ikke noe erfaring med depresjon selv, men det virker som noen veldig gode tips, og bra skrevet!
09.04.2015, 10:55
URL: http://voiceofmartine.blogg.no
Postet av: Bente Katrin - 19år og snart mamma til 2 små!
Så bra du skriver! Du er tøff som tørr i det hele tatt skrive om temaet depresjon :-) Stå på!
09.04.2015, 15:05
URL: http://www.xxbentekatrin.blogg.no
Postet av: Minta Sommer
Sv: Takk for kommentar :) Ville legge igjen en kommentar etter å ha lest dette innlegget, jeg syns det var utrolig bra skrevet om et sårbart tema. Stå på :)
09.04.2015, 19:22
URL: http://www.mintasommer.blogg.no
Postet av: Pernille Stene
Kjempebra skrevet! ha en fin dag videre :)
09.04.2015, 20:05
URL: http://pernillestene.blogg.no
Postet av: Matilde Svensson
bra skrevet :) må si jeg sover alt for mye haha
09.04.2015, 21:38
URL: http://classydroll.blogg.no
Postet av: Charlotte
Tusen takk for ett kjempebra innlegg :)
09.04.2015, 21:49
URL: http://charlotte92.blogg.no
Postet av: Krizza Elisabeth
Dette var utrolig bra skrevet, depresjon er veldig spesielt med tanke på at alle mennesker tenker forskjellig, men dette er absolutt viktige punkter for å komme seg ett skritt nærmere bedringer ! <3
09.04.2015, 23:09
URL: http://krizzaaa.blogg.no
Postet av: Marcela Constanza
Masse bra. Sliter med det selv, Jobber ikke pga vært sykt mye dette å har sosial angst en liten grad.. Snakke mer ei det hjelper masse. En dag ser eg fremm å hjelpe andre mennesker, Det jeg vil
10.04.2015, 12:05
URL: http://mcff.blogg.no
Postet av: Marianne
Fine Iselin :) Flott skrevet ! God helg - og håper solen skinner på deg :) Klem :)
11.04.2015, 00:14
URL: http://mariannesenklehverdag.no
Postet av: Bente
Den som sitter med den beste kunnskapen, er den som selv er prøvd i det ;) Dine råd er til hjelp for MANGE!!!
11.04.2015, 09:55
Postet av: LIFE OF A HAIRSTYLIST
<3 Det er i motbakker det går oppover. Stå på vakre du
12.04.2015, 09:05
URL: http://lifeofahairstylist.blogg.no
Postet av: Ida-Michelle
Tusen takk, gode du <3
12.04.2015, 17:18
URL: http://femsvaler.blogg.no
Postet av: Miriam Pedersen
Denne var så søt ♥
12.04.2015, 18:09
URL: http://afirelove.blogg.no
Postet av: Ine Therese <3
Liker dette innlegget veldig godt :) har vært inne flere ganger og lest det :) <3 Ha en kjempe fin kveld :):)
13.04.2015, 19:32
URL: http://inetherese89.blogg.no
Postet av: eklektiskminimalisme
Så fint at du er så ærlig og åpent rundt et tema som dessverre er litt tabubelagt ennå. Kanskje enda mer nå enn før, når alt skal være så "perfekt" hele tiden.
15.04.2015, 10:39
URL: http://eklektiskminimalisme.blogg.no/
Postet av: Randiannette
Et bra fokus. Tror mange kan kjenne seg igjen. :)
16.04.2015, 08:43
URL: http://randiannette.blogg.no
Postet av: Irenglefe
Det har vært så hyggelig å motta dine positive og oppmuntrende kommentar. Så tusen takk for det. Jeg har tenkt på deg, og ønsker deg alt vel. Klem fra meg.
23.04.2015, 22:53
URL: http://Irenglefe.blogg.no
Postet av: Lone Helen
Depresjon er ikke noe særlig nei, men heldigvis kan man leve greit med det etter hvert :)

Du skriver om mye av det samme som jeg har kommet frem til også, så det var kjekt å lese! :))
27.04.2015, 11:43
URL: http://alonehelen.blogg.no/
Postet av: denlillematbloggen
Like veldig godt punktene dine. Skal prøve de neste gang jeg trenger hjelp.
28.04.2015, 21:42
URL: http://denlillematbloggen.blogg.no
Postet av: Hm
Ufattelig flotte råd :) jeg tror alle sliter med en viss form for depresjon fra tid til annen, ingen har bare rosenrøde dager, å jeg likte spesielt at du nevnte hjelp deg selv med å hjelpe Andre. For så mange som sliter glemmer det veldig fort, grunnet mange psykologer råder Til å tenke på seg selv. Noe jeg tror gjør depresjoner verre får man lar seg selv grave seg ned å male alt sort. For meg har det hjelpt med friske blomster i vindu og div plasser, hvite roser får di er Rene , blomster med farge å blomster i seg selv for det viser liv:) fantastisk flott innlegg ! Du er sterk:)
04.05.2015, 09:47
URL: http://www.mammaforto.blogg.no
Postet av: evalillas
Kloke råd! Takk for at du deler.
23.05.2015, 09:08
URL: http://evalillas.blogg.no/

Skriv en kommentar