Vegetarianer i 7 år

Jeg er nå inne i mitt syvende år som vegetarianer! Jeg hadde ønsket å kutte ut kjøtt i mange år før jeg tok steget, rett og slett fordi jeg syns det virket som en umulig oppgave for meg. Jeg elsket smaken av kjøtt, og tenkte at det hele ville bli for vanskelig.

 

Det var ikke før siste året på videregående jeg virkelig begynte å vurdere det. I biologitimen på skolen fikk vi en død gris vi skulle kutte opp for å undersøke, jeg glemmer virkelig aldri lukten og synet! Vanligvis elsket jeg biologi på skolen, men akkurat den timen var vanskelig. Heldigvis hadde jeg en snill og forståelsesfull lærer, så jeg ble ikke presset til noe. Da timen endelig var over følte jeg lettelsen i hele kroppen, og var glad for å kunne dra hjem. Vel hjemme skulle jeg sette i gang med middag, jeg lagde ofte wok med enten kylling eller kjøtt. Jeg varmet opp stekepanna og fant frem grønnsakene og tok frem kyllingfilet for å kutte det opp i strimler. Problemet var bare at denne handlingen lignet så altfor mye på det jeg akkurat hadde rømt fra. Jeg merket også at lukten av det råe kjøttet lignet utrolig på den jeg hadde kjent i klasserommet tidligere…
Hvordan kunne jeg ha så dårlig samvittighet for å kutte i grisen, men ikke i kjøttet jeg selv skulle spise? Jeg skal innrømme at jeg stekte kjøttet den dagen og spiste det likevel, men det smakte ikke lenger det samme for meg. Den dagen gjorde noe med meg, ikke fordi hendelsen var så forferdelig, men fordi den tvang meg til å tenke annerledes enn jeg tidligere hadde gjort.

 

Det ville gå omtrent 1 år fra denne hendelsen til avgjørelsen om å kutte ut kjøtt ble tatt. Dette er kanskje lenge for noen, men for meg handlet det om å være 100 % sikker på at jeg tok det riktige valget for meg. Jeg fikk mange råd om å ikke gjøre det, at det var en slags spiseforstyrrelse og det ikke ville gjøre meg noe godt. Disse rådene hørte jeg på lenge, men jeg klarte ikke å legge vekk de følelsene som var blitt vekket i meg. Jeg undersøkte mye på nett, både angående ernæringsråd, kjøtterstatninger og oppskrifter. Den dagen i klasserommet slapp meg ikke, tankene mine kom stadig tilbake dit og til tross for andres råd valgte jeg til slutt å prøve meg på en 30 dagers utfordring. Planen var å leve som vegetarianer i 30 dager for å se hvordan jeg følte meg. Ville den dårlige samvittigheten forsvinne? Den som dukket opp hver gang jeg så et dyr i øynene?

 

Jeg dro på Meny og kjøpte med meg noen kjøtterstatninger, det var utrolig spennende! Det første jeg prøvde meg på var en erstatning for kjøttdeig, og etter første bit innså jeg at jeg ikke ville spise kjøtt igjen. Det er altså 7 år siden, og jeg har fortsatt ikke endret mening. I tillegg har jeg blitt flinkere til å tilberede vegetarmaten, og utvalget har blitt utrolig mye bedre enn den gangen!

 

Når jeg tenker tilbake på hvor umulig det virket så føles det godt å vite at jeg har klart det i hele 7 år. Alle mål som blir gjennomført starter med villigheten til å prøve selv om man er usikker på om man klarer det. Jeg skriver ikke dette innlegget for å presse andre til å ta det samme valget, det er et personlig valg og man må gjøre det som føles riktig for seg selv. Men dersom du har tenkt de samme tankene som jeg hadde, så håper jeg at dette innlegget kan inspirere deg til å utforske hva vegetarmat har å by på.

 

Helt til slutt vil jeg bare legge til noen råd dersom du vurderer vegetarkost:

♡ Du trenger ikke bli 100 % vegetarianer på dagen dersom du ikke er klar, ta det i et tempo du er komfortabel med (feks kjøttfri mandag, eller bare begynn å bytte ut noen måltider innimellom for å utforske alternativene)

♡ Kjøtterstatning gjør det lettere å venne seg av med kjøtt

♡ Lag maten slik du vanligvis gjør og bytt kun ut kjøttet (jeg gjorde en tabbe der og la til masse annet jeg ikke likte for å gjøre det sunnere, gjør det heller så likt som du pleier)

♡ Tilskudd for vegetarianere kan være lurt dersom du sliter med å få i deg nok av det du trenger

♡ Krydder er din beste venn! Det finnes mye godt i krydderhyllene som kan løfte vegetarmaten til nye høyder.

#vegetarianer

Siste innlegg